10 ИНТЕРЕСАНТНИХ ЧИЊЕНИЦА О УНИВЕРЗУМУ

1
1. Центар Универзума
Не постоји таква ствар као што је центар Универзума. Пошто се Универзум шири, његов центар је свуда. Као што свако може рећи за своју симпатију да му је центар Универзума.

2
2. Удаљавање
Галаксије „беже“ једне од других. Постоји само одређена количина објеката у Универзуму, које можемо видети, јер што су објекти даље од нас, то се они брже удаљавају од нама ближих објеката. Тако неке галаксије у Универзуму више не можемо видети, јер се Универзум шири тако брзо, да светлости са тих галаксија више не може стићи до нас.

3
3. Квазари
Најсјајнији, најсветлији, објекти у Универзуму су Квазари. Квазар 3С273 је толиког сјаја, да би на удаљености од 33 светлосне године од нас, био готово сјајнији од нашег Сунца.

4
strong>4. Пулсари
Пулсари су брзо ротирајуће неутронске звезде, изузетно велике густине (у поређењу са нашим Сунцем имају много већу масу) и можемо их замислити као небеске светионике. Најбрже ротирајући пулсар који је до сада откривен је PSRJ1748 – 2446. Његово ротирање је 716 обрта око сопствене осе ротације у једној секунди. Дакле, на овој звезди доживећете рађање 716 нових дана у једној секунди. Ту заиста брзо протиче „живот“.

5
5. J1407b
Ова егзопланета личи на наш Сатурн, али је већа, гушћа и са прстеновима много већим од Сатурнових, скоро 200 пута. Ако би заменили Сатурнове прстенове, прстеновима ове планете у Сунчевом систему, они би били видљиви на ноћном небу много боље него што је видљивост Месеца.

6
6. HD 188753
Овај систем од три звезде, удаљен око 149 светлосних година од нас, је у сазвежђу Лабуд. Живот на планети оваквог система био би праћен изузетним изласцима и заласцима Сунца. И да, уз нас би „плесале“ и три сенке.

7
7. Црне рупе
Истраживања су показала да у галаксији NGC 1277 орбитира најмасивнија црна рупа која је до сада пронађена. Процене о маси овог објекта се крећу од 5% до 14% масе целокупне галаксије. Када би ову Црну рупу поставили на место Сунца, њена крајња ивица би се протезала до растојања три пута већег него што је растојање Плутона од Сунца.

8
8. Земља без Сунца.
И када би Сунце изненада нестало, на Земљи би и даље неке животне форме остале заштићене. У периоду од 30000 година одлутали би кроз галаксију на удаљеност од једне светлосне године. Ко зна, можда би на том путу пронашли нову звезду око које би почело кружење Земње и процес еволуције би могао поново отпочети.

9
9. Велики зид Херкулес – Короне Бореалис
Теорија каже да је ово највећа структура у видљивом универзуму. Толико је удаљена да је њена „шетња“ брзином светлости до нас отпочела још приликом настанка Универтума, а до нас је стигла управо у почетку формирања нашег Сунца, пре 5 до 6 милиојарди година.

10
10. Универзум
Нико стварно не зна колики је заиста Универзум, има ли крај или не, има ли и других Универзума или не. Оно што знамо је колико брзо светлост путује и да би јој требало таквом брзином 46,5 милијарди година да дође до границе Универзума. Велика удаљеност, зар не?

Извор: http://www.physics-astronomy.com/2015/10/10-interesting-facts-about-universe.html

Овај унос је објављен под 4. разред, АСТРОНОМИЈА. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s