ПОРЕЂЕЊЕ НАЈВЕЋИХ ОБЈЕКАТА У НАШЕМ СВЕМИРУ

ЕВО КОЛИКИ СУ ЗАИСТА НАШИ ГРАДОВИ
Лос Анђелес нам изгледа као, релативно, велики град. По величини то је други граду САД. Његова површина обухвата 1300 квадратних километара, а око 4 милиона људи га назива својим градом. Међутим, ЛА је патуљак у поређењу са најмањим објектима у Сунчевом систему. Недавно, по први пут, човечанство је, на кратко, спустило сонду на комету познату под именом 67P/Churyumov-Gerasimenko или краће 67Р. Фотографија испшод текста приказује комету у поређењу са великим зградама у центру ЛА. Као што се види, град је прилично мален у поређењу са кометом.
comet-earth-comparison
ОВО ЈЕ НАШ ДОМ
Свакоме од нас, наша планета изгледа као прилично велико место. На Екватору, обим Земље 40075 километара. На њој је, за сада, једини познат живот у свемиру, који се приказује кроз 8,7 милиона животних врста (милион више, мање), а дом је и за 7 милијарди људи.
Earth_Western_Hemisphere
А КОЛИКА ЈЕ НАША ПЛАНЕТА СТВАРНО
На доњој фотографији се види Јупитерова велика црвена пега. Настала је као регион у којем се дешавају огромне олује већ стотинама година. Њена дужина је 20000 километара, а ширина 12000 километара. Оваква олуја могла би одувати две до три планете попут наше. А у целокупну запремину Јупитера могло би се сместити 1300 планета попут наше Земље.
293170_570968563839_1865901436_n
ЕВО НАШЕ ПЛАНЕТЕ У ПОРЕЂЕЊУ СА НАШОМ ЗВЕДОМ СУНЦЕМ
Ерупције које се јављају спорадично са површине Сунца, за нас су застрашујући догађаји. Називамо их сунчевим олујама у којима се ослобађа енергија која одговара енергији 100 мега тона водоничних бомби. То јасно показује слика испод. А видимо и како изгледа наша планета у поређењу са овом сунчевом бакљом. Срећом, овако избачен материјал се расипа путем сунчевог ветра по Сунчевом систему и ми не долазимо директно са њим у додир. (штит нас земљино магнетно поље).
earth-compared-to-sun
СФЕРНИ ПРОСТОР УТИЦАЈА НАШЕГ СУНЦА
Сунце заиста има велику моћ. У стању је да утиче на предмете удаљене и више од једне светлосне године. Земља је од Сунца удаљена око 152 милиона километара, док је Ортов облак, један од крајњих објеката на које Сунце може утицати, удаљен невероватних 7,4 милијарде километара од Сунца. Неки научници верују да је зона утицаја Сунца негде на половини пута до нама најближе звезде после Сунца, Проксима Кентауре, а која је удаљена 4,3 светлосне године од Сунца.
oort-cloud-nasa-e1424276825581
ЕВО НАШЕГ СУНЦА У ПОРЕЂЕЊУ СА ЈЕДНОМ ОД НАЈВЕЋИХ ПОЗНАТИХ ЗВЕЗДА VY CANIS MAJORIS
VY CANIS MAJORIS је највећа звезда у нашој галаксији. Када је први пут откривена, пре 200 година, веровало се да су то две звезде, које круже око заједничког центра масе, у такозваном бинарном систему. Ова звезда је толико велика да када би је поставили у центар Сунчевог система, њена ширина би излазила изван орбите Јупитера.
Author-Mysid
ОВО ЈЕ ЦРНА РУПА У ПОРЕЂЕЊУ СА СУНЧЕВИМ СИСТЕМОМ
ОЈ287 је једна од највећих црних рупа у свемиру. Када би је поставили у центар нашег Сунчевог система, њен хоризонт догађаја би прогутао скоро све што је сфера утицаја Сунца. Њена маса је процењена на 18 милијарди сунчевих маса и она лута, попут гладног предатора, кроз свемир.
largest-black-hole-in-universe
ЕВО ЈОШ ЈЕДАН ПОГЛЕД НА ВЕЛИЧИНУ ЦРНИХ РУПА

НАЈВЕЋА ПРОНАЂЕНА ГАЛАКСИЈА У ПОРЕЂЕЊУ СА МЛЕЧНИМ ПУТЕМ
На доњој слици је IC1101, најцећа појединачан галаксија икад пронађена у свемиру. Од нас је удаљена милијарду светлосних година. А колико је велика? Ова галаксија се простире на око 2 милиона светлосних година од свог језгра и у себи садржи око 100 милијарди звезда. Она је огромна у поређењу са Млечним путем који у пречнику има 100 хиљада светлосних година. Када би наша галаксија заменила место са овим супер џином, биле би прогутане галаксије Мали и Велики Магеланов облак и Андромеда, као и целокупни простор између њих. Запањујуће.
ic11011
ОВО ЈЕ ДО САДА ПОЗНАТ СВЕМИР
Ово је, отприлике све. Све што у овом тренутку можемо посматрати. Оно што се види на доњој слици је мапа свих познатих галаксија и суперјата у „видљивом“ универзуму. Празнине између њих су региони простора у кејем недостају звезде, галаксије и звездана јата.
observable-universe
ОВО ЈЕ УКУПНА ВЕЛИЧИНА УНИВЕРЗУМА (?)
Забуна може настати када се спозна да је величина универзума у светлосним годинама много већа од његове старости у светлосним годинама(око 13,8 милијарди светлосних година). Почетно инфлаторно (супер брзо) ширење универзума је било веће од брзине светлости и то је допринело да се по садашњим проценама, универзум простире до запањујуће величине од 93 милијарде светлосних година.
Vision-of-the-Observable-Universe-e1420559669915
ИЗВОР http://www.fromquarkstoquasars.com/size-comparisons-of-the-largest-objects-in-the-known-universe/

Овај унос је објављен под 4. разред, АСТРОНОМИЈА. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s